NASLOVNICA O NAMA KONTAKT PRIJAVA REGISTRACIJA ENHR
TRAKTOR STORY I GALERIJA KONOBON
Istra
Nova Vas, 52446 Poreč
+385(0)52 421 333
+385 (0)98 224 350
+385(0)52 421 333
-
 
 

Traktor story i Galerija Konobon

U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi.

Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u selo i dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena.

U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji - kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do današnjih dana. 

Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena. U postavu se posebno ističu stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u obližnje selo Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje nekadašnjeg porečkog mlina.

"Okupiti se je početak; ostati zajedno je napredak; raditi zajedno je uspjeh", 
Henry Ford

Prvi traktor Fordson

Henry Ford poznat je kao utemeljitelj Ford Motor Company-a, a slavu je stekao preko Modela T, prvog automobila na svijetu proizvedenog na pokretnoj traci i dostupnog široj populaciji. Međutim, manje je poznato da je Ford također radio na proizvodnji traktora. Porijeklom iz poljoprivredne obitelji iz Irske, obogativši se na proizvodnji automobila, odlučio je olakšati život na selu. Priča kaže da je taj zadatak dao dvojici mladih inženjera koji su mu predočili revolucionarnu ideju proizvodnje traktora u monobloku (bez šasije). Iako u početku nesklon, prihvatio je ideju što se kasnije pokazala pozitivnom zbog činjenice da je njihov traktor bio daleko lakši pa stoga i snažniji. Prednosti su mu također bile jednostavnost rukovanja i niža cijena, tako je 1922. njegova tržišna cijena iznosila 395 dolara.

Zahvaljujući tome, već u počecima, 1918. godine Ford postaje najveći američki proizvođač traktora s 30 000 proizvedenih primjeraka, a do 1928. broj prodanih primjeraka iznosi 738 000 čime je i uvelike pripomogao oporavku gospodarstva nakon Prvog svjetskog rata.

Traktori su prodavani diljem svijeta, pa je tako sklapanjem sporazuma 1919. godine između kompanije Ford i SSSR-a, u sljedećih nekoliko godina većina proizvodnje Fordson-a bila upravo za sovjetsko tržište. Stoga je iste godine otvorena tvornica u Cork-u (Irska). Godine 1932. otvara se i tvornica u Dagenham-u (Engleska) u koju se seli gotovo kompletna proizvodnja. 

Zanimljiva je i priča oko imena Fordson. Naime, kada se Amerikom pročulo da Henry Ford ima namjeru proizvoditi traktore, grupa poduzetnika brže se dosjetila te registrirala tvrtku Ford Tractor Company u nadi kako će tako izvući kakvu materijalnu korist. No Henry se dosjetio kompromisnog rješenja te je u ime kompanije uključio i svog sina te je svoje traktore nazvao Ford&Son od koje nastaje izvedenica Fordson. Treba spomenuti kako je Ford Tractor Company plasirala beznačajan broj traktora dok su traktori Fordson proizvedeni u preko milijun primjeraka.
Motor Modela F, prvog modela traktora, bio je izveden s četiri cilindra te je, s tri brzine i pri 1000 okretaja u minuti, bio u mogućnosti proizvesti do 20 konjskih snaga. Kao gorivo se koristio petrolej, a za samo paljenje benzin.U našem je kraju taj traktor uglavnom služio za vršenje žita odnosno kao pogon za vršilicu.
U doba vršidbe, zbog malog broja traktora, bilo je to veoma unosno zanimanje. U tih je mjesec i pol dana svakodnevno bio u funkciji od jutra do mraka. Iz računa iz 1948. godine, predstavljenog na izložbi, može se iščitati kako je u 45 minuta, vršilica koju je Fordson pogonio, ovršila 535 kg žita, što daje određenu sliku kako je prosječna obitelj na selu proizvodila između 500 i 1000 kg žita. U funkciji je bio do pojave prvih kombajna u okolici, odnosno do početka 70 - tih godina.
 

Dizel motor na grijanu glavu

Dizel motor marke Satima proizveden u Trstu, snage 12 konja. Koristio se za pogon porečkog mlina sve do dolaska električne struje i osim nekoliko fotografija jedini je sačuvani dio mlina koji je, preseljenjem pogona u obližnji Višnjan, kasnije prestao s radom. Motor je jednocilindrični na grijanu glavu što znači da je imao mjesto za postavljanje grijaće petrolej lampe pomoću koje se glava motora zagrijavala na 500 - 700°C. Nakon dostizanja potrebne temperature, ručno se pokretao kotač zamašnjak i ubrizgavalo gorivo, uslijed čega je dolazilo samozapaljenja nafte te motor samostalno započimao rad. Hladio se vodom, a preko remena i remenice pogonio je mlin koji se nalazio u susjednoj prostoriji.

Izum vršilice

Vršenje je proces odvajanja zrna žitarice od njene stabljike. Nekad se obavljalo ručno, lupajući štapovima po žitu, a potom se bacajući u zrak vjetrom zrno odvajalo od plijeve. U želji da se vršenje žita olakša i ubrza koristila se i stoka, a već su u doba drevnog Egipta razvijena prva pomagala.Tijekom srednjeg vijeka taj se proces usavršavao, a prva prava vršilica kakvu danas poznajemo pojavila se u 18. stoljeću. Konstruirana je u Škotskoj 1786. godine, a izumiteljem se smatra Andrew Meikl. U vršilici se proces odvijao u nekoliko koraka. Snop pšenice ubacivao se u otvor koji se obično nalazio na gornjoj strani. Prolaskom kroz rotirajuće bubnjeve zrno se mehanički odvajalo od stabljike i klasa. Potom se ventiliranjem i filtriranjem vodilo do mjesta gdje se punilo u vreće. Na drugoj strani vršilice, posebno konstruiranim mehanizmom, izbacivani su odvojeno slama i pljeva. Vršilica se pokretala ručno, konjima ili u novije doba strojevima. Svojom konstrukcijom, karakterističnim zvukom pri radu i veličinom imponira i budi sjećanja starijih te maštu najmlađih. Nekoć su žetva i vršenje žita bili složen proces koji je zahtijevao angažman velikog broja ljudi. Njime je u domove ulazio prvi prinos godine, prestajali svi strahovi (smrzavanje, tuča, nametnici, suša, požari) i osiguran je kruh za nadolazeću zimu.


 

Radno vrijeme

Mjesec Radno vrijeme
I-III*, XI-XII 11 - 15 h
IV, X 10 - 15 h
V, VI, IX 10 - 16 h
VII, VIII 10 - 17 h
  • *12.I – 28.II posjet moguć uz prethodnu najavu dan ranije
  • Zatvoreno: 25.XII
  • Zadnji ulaz 45 minuta prije zatvaranja
  • Individualne posjete u radnom vremenu nije potrebno posebno najavljivati.

Cijene za individualne posjete

Djeca (3–12 godina)  20 kn
Odrasli  30 kn
Studenti  25 kn

 

Cijene za grupne poslove 

Djeca (3-12 godina)  15 kn
Odrasli  25 kn
  • Za grupne posjete podrazumijeva se minimum 15 osoba uz prethodnu najavu barem dan ranije.
  • Cijena ulaznice za domaće školske i studentske grupe iznosi 15 kuna po osobi.

Vođenje

  • Višejezični opisi na preko 300 eksponata omogućuju kvalitetan samostalni posjet izložbe.
  •  Izložbu je moguće razgledati i u pratnji stručnog vodiča na više jezika: hrvatski, talijanski, njemački, engleski te ruski. 
  • Za grupe je vodič uključen u cijenu. Za individualne posjetitelje stručno  vođenje u trajanju od pola sata stoji 80 kuna (potrebna najava dan ranije).

Opis ponuda i degustacija s cijenama  

                                                 

*Slanje upita i rezervacija bez provizije direktno ponuđaču!

                                                    
 

Galerija Konobon

Galerijski prostor Konobon ukomponiran je u bijeli istarski kamen koji mu daje posebnu ekskluzivnost. Možemo ga promatrati kao tri cjeline povezane u jedinstveni prostor. U prvom dijelu, s oko 300 izložaka, predstavljena je priča mediteranskih kultura kroz postav o kruhu, maslinovom ulju i vinu. U centralnom kružnom prostoru nalazi se Art galerija, a posljednja je sastavnica Vinoteka u kojoj se mogu kušati i kupiti domaći proizvodi ovoga kraja.
Postav je memorija okolice Baredina. Unutrašnja priča brojnih i brižno postavljanih predmeta od prapovijesti prema rimskim i srednjovjekovnim primjerima, obiluje prešama, drobilicama, škrinjama, lokalnim alatima i tehnologijama različitih razdoblja. Sve je uklopljeno u jedinstveni kameni ambijent decentno odabranog osvjetljenja koji cjelini daje rijetku toplinu obilaska i boravka.

Postav o kruhu
Uzgoj žitarica usko je vezan uz nastanak civilizacija. Dug je put bio od zrna do kruha - gotovo 10000 godina bijaše potrebno da se od žita napravi prvi kruh, a sama priča o kruhu stara je gotovo 5000 godina. U početku je bio beskvasan, a Egipćani su, zahvaljujući kvascu, napravili kruh kakav i danas poznajemo. U doba Rima miris kruha proširio se cijelim tadašnjim svijetom. Kultura izrade kruha zadržala se do današnjih dana. Nizom eksponata posjetiteljima je dočaran tradicionalan način izrade kruha, a posebno su fotografijama predstavljene tipične istarske krušne peći koje su donedavno, u tom ruralnom ambijentu, bile važno mjesto susreta i socijalizacije.


Postav o maslinovom ulju
Maslina ima povijest isprepletenu s kulturom mediteranskih civilizacija već oko sedam tisuća godina. Uzgoj započinje u zemljama istočnog Mediterana, a širenjem antičkih civilizacija dolazi u Istru i na plodni teren zemlje crvenice oko jame Baredine. Nedaleko, na morskoj obali, kod Červara i Lorona otkriven je gospodarski kompleks koji se sastojao od uljare i radionice keramičkih proizvoda iz 1. i 2. stoljeća. U tom antičkom nalazištu proizvodile su se amfore karakterističnog oblika, koje su služile za prijevoz maslinovog ulja i vina, a pronađene su širom Sredozemlja. 
Rimljani su proizvodnju maslinovog ulja doveli do savršenstva. Taj proces, korišten donedavno, dočaran je izloženim predmetima u prostoru Galerije Konobon. Nakon razgleda starog torča i preše i upoznavanjem sa tradicionalnim postupkom za dobivanje maslinovog ulja, priča o ulju iz "istarskih amfora" može se nastaviti kušanjem vrhunskog ekstra djevičanskog ulja uz miris domaćeg kruha. 

Postav o vinu 
Vino i vinova loza u samim su istarskim temeljima života. Na više mjesta, nedaleko jame Baredine, pronađeni su natpisi koji govore kako je na ovom području tijekom 1. i 2. stoljeća, a i kasnije u srednjem vijeku pa do današnjih dana bila značajna proizvodnja i razvijena trgovina vinom. Od najpoznatije Malvazije i Terana pa do čitave serije bijelih i crnih vina, Istra je prepoznatljivo vinorodno područje. 
U ambijentu galerije Konobon, okruženom slikovitim nasadima vinove loze, izložen je postav o tradicionalnoj tehnologiji prerade grožđa i dobivanja vina uz zanimljive primjere suđa, preša, bačvi, alata s patentima koji su služili u zaštiti vinove loze od filoksere i peronospore.

Vinoteka
U sklopu razgleda galerije Konobon i upoznavanja s tradicionalnim tehnologijama, prolazi se vinotekom. Tu je moguće kušati i kupiti kvalitetna vina ovog dijela Istre, domaće rakije i likere, ekstra djevičansko maslinovo ulje, med i sir.

Od bijelih vina izdvajamo: 

  • Malvazija istarska 
  • Muškat bijeli - poluslatki 
  • Chardonnay 
  • Muškat žuti

Od crnih vina izvajamo: 

  • Teran 
  • Muškat ruža porečki - desertno vino 
  • Borgonja 
  • Cabernet Sauvignon 
  • Merlot 
  • Parenzana

Degustacije

Nakon razgleda postava o kruhu, maslinovom ulju i vinu, u pratnji stručnog vodiča ulazi se u centralni prostor Art galerije Konobon gdje se održavaju degustacije proizvoda ovoga kraja. To su vrhunska vina, ekstra djevičanska maslinova ulja, ovčji sirevi, istarski pršuti, slane srdele, te istarske supe s domaćim kruhom.
Detaljnija ponuda degustacija dostupna je u Cjeniku.
Ovisno o grupi, razgled Traktor story-a i Galerije Konobon uz degustaciju i stručno vođenje traje oko sat vremena.

 

 
©2017. RURALNA.hr Sva prava pridržana. Hvala na posjeti. Uvjeti korištenja
close
Pošaljite upit ...
Vaša poruka