NASLOVNICA O NAMA KONTAKT PRIJAVA REGISTRACIJA ENHR
VINA ŠARIĆ
Srednja Dalmacija
Gornja Luka bb, 20290 Lastovo
+385(0)95 8433 746
+385(0)98 1679 623
 
 

Vina i vinarija Šarić

nalazi se na otoku Lastovo. U malim lastovskim poljima i dolovima skriva se tajna uspjeha obitelji Šarić. Tu su njihovi preci brižljivo podizali vinograde posadivši prve čokote Rukatca i Plavca malog. Želeći sačuvati stoljetnu obiteljsku tradiciju, obitelj Šarić 1992. godine kreće s podizanjem novih vinograda i suvremenom preradom grožđa. Tradicionalna prodaja vina biva zamijenjena prodajom u bocama s vlastitom etiketom prvobitnog imena Ladesta.

Podrum Šarić

Godine 2008. završeno je renoviranje podruma na čijim je starim temeljima nastala suvremeno opremljena vinarija koja oživljava obiteljsku proizvodnju, ali nudi i nove proizvode i mogućnosti. Nalazi se u podnožju mjesta Lastovo, predio Gornja Luka poznato kao mjesto gdje se za vrijeme karnevala cuja (spušta) Poklad. Inox bačve koriste se za proizvodnju i čuvanje bijelog svježeg vina Rukatac i ružičastog vina Opolo. Bačve od slavonske hrastovine služe za tradicionalnu proizvodnju crnog vina Plavac mali, a od nedavno i crnog vina Merlot.

Degustacije

Degustacije

Za vinoljupce i one koji će to tek postati, u prostoru podruma vinarije Šarić nude mogućnost organiziranih vinskih proba i degustacije vina uz kušanje ukusnih domaćih specijaliteta i priču o podrumu i proizvodnji vina. Zamamni okusi i mirisi Jadrana koje ćete doživljeti na otoku Lastovu bit će vam još jednom dočarati tradiciju, ponuditi kvalitetu i uz srdačno gostoprimstvo domaćina pripremili su za vas:

  • domaći kozji sir, paški i livanjski sir
  • dalmatinski pršut sa zelenim i crnim maslinama
  • slane inćune, riblju paštetu i domaće kapare
  • lastovske skalice i prkle

Srdačno vas očekuju, i kada ste na Lastovu, svakako posjetite obitelj Šarić! 

                                  

*Slanje upita i narudžba bez provizije, direktno ponuđaču!

 

 

 

Rukatac, odnosno Maraština autohtona je bijela sorta primorske Hrvatske koja je svoje idealno okružje pronašla upravo na otoku Lastovu. Samo u nekim područjima Dalmacije poznata je pod imenom Rukatac jer svojim izgledom podsjeća na ruku tj. oblik grozda ima izgled šake- prstiju. Porijeklo sorte je nepoznato, ali pretpostavlja se da su je sa sobom donjeli stari Grci još u antičkim vremenima, odnosno da je prenesena iz Italije. Zahvaljujući DNK testovima dokazano je da je Rukatac doista malvasia Lunga koju još zovu malvasia del Chianti.

Vino Rukatac Šarić prekrasne je zelenkasto-slamnatožute boje. Bogate i razvijene arome odaju nježan voćni miris, a pun i zaokružen okus ispunjen je skladnim vrlo lijepo uklopljenim kiselinama.

Ovo vino koje se od davnina proizvodi na otoku Lastovu poslužuje se ohlađeno na 10-12 °C, a najbolje se slaže i pristaje uz ribu i morske plodove, bijelo meso i neutralne sireve.

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…

                        

  *Slanje upita i narudžba bez provizije, direktno ponuđaču!

 

 

 

 

 

Plavac mali je autohtona sorta obalno - otočnog dijela Srednje i Južne Dalmacije. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu , na južnoj strani otoka Hvara i na dobrim položajima bračkog, viškog i lastovskog vinogorja. Ovaj kultivar nastao je križanjem kaštelanskog Crljenka (u Italiji znan kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića koji se uzgaja na otoku Šolti. Oba roditelja Plavca malog naše su autohtone sorte koje se iz nepoznatih razloga sve manje obrađuju.

Boja vina je ljubičasto crvena s modrim refleksima (pa mu otuda možda potječe ime) dok je mlado, no kad dozrije, spajaja se u tamno rubin crvenu boju. Plavac mali Šarić bogatog i punog tijela, obiluje taninima te je više ili manje gorkasto, suho, vrlo rijetko s malim ostatkom neprovrela šećera, uz visok sadržaj ekstrakta. Blaga kiselost s jedinstvenim bogastvom mirisa i okusa Plavca malog iz kojeg izvire niz atraktivnih kompleksnih voćnih aroma daju ovom vinu prepoznatljiv južnjački štih. Ohlađen na 16-18 °C, preporuča se servirati uz sve vrste pečene ribe i mesa, dalmatinski pršut i razne sireve.

Plavac mali oduvijek je bio piće i hrana običnog težaka i ribara sa lastovskog škoja i neizbježni detalj najboljih trpeza.

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…

                         

 *Slanje upita i narudžba bez provizije direktno ponuđaču!

 

           

 

 

 

 

Opolo je karakteristično suho ružičasto vino lastovskog vinogorja. Proizvodi se od Plavca malog i Plavine posebnom tehnologijom otakanja nakon 10-12 sati, dajući vinu lijepu svijetlo do tamno ružičastu boju koja varira od godine do godine.

Po boji sličniji crnim, a po okusu bijelim vinima, Opolo Šarić u sebi objedinjuje lagano tijelo te pokazuje prepoznatljiv svijež i skladan okus protkan finim voćnim aromama. Punoća okusa koja se dugo zadržava u ustima sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima i stoga je idealno vino za proljetno i ljetno uživanje

Preporuča se servirati na temperaturi od 10-16 °C uz razna predjela i jela od bijelog mesa i ribe.

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

                             

   *Slanje upita i narudžba bez provizije direktno ponuđaču!

 
©2018. RURALNA.hr Sva prava pridržana. Hvala na posjeti. Uvjeti korištenja
close
Pošaljite upit ...
Vaša poruka