NASLOVNICA O NAMA KONTAKT PRIJAVA REGISTRACIJA ENHR
VINARIJA PAVLOMIR
Kvarner
Novljansko polje bb, 51250 Novi Vinodolski
+385(0)51 248 031
+385(0)98 443 439
+385(0)51 248 033
 
 

Vinogradi i vinarija Pavlomir

Vinarija Pavlomir nalaze se u sunčanoj Vinodolskoj dolini između mora i šumovitih planina. Vinodolska dolina, rimskog naziva Vallis Vinearia, 1905.g. brojila je 614 ha obrađenih vinograda, ali pošast bolesti filoksere učinila je svoje. Nakon gotovo jednog stoljeća ponovno će izrasti vinogradi i maslinici. Revitalizacija Vinodolske doline započinje godine 1994.g. dolaskom prognanika iz Vukovara na čelu sa Andrijom Biro i Miroslavom Palinkaš. Kao vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini.

Danas Vinarija Pavlomir ima u posjedu 40 hektara zemlje od čega 31  hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum u kojem danas uživaju brojni posjetitelji. Za dvadeset godina rada stvorena su vina koja po ocjenama struke konkuriraju najboljim svjetskim vinima.

Gospodin Palinkaš posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti Žlahtina, koju je vratio u Vinodol. Uz žlahtinu njeguje i vina drugih sorti: chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka, pinot bijeli od kojih su neka i vrhunska vina, chardonnay i pinot bijeli. Pravo otkriće Vinodola je sorta Cabernet sauvignon. To vino je uz mnoga priznanja i medalje na domaćim ocjenjivanjima dobilo i zlatnu medalju na sajmu u Budimpešti.  Godine 2011.počeo se proizvoditi novi proizvod - Pjenušac 1288, čije se ime vezuje uz godinu kada je donesen Vinodolski zakon.

Razloga za posjetu Vinariji Pavlomir ima mnogo:

  • U podrumu Vinarije kušajte vrhunska vina.
  • Osjetit ćete entuzijazam kojim domaćini obrađuju svoje vinograde te proizvode vina.
  • Da biste mogli uživati u vinu, od iznimne je važnosti ispravno ga kušati.
  • Uz degustaciju vina, upoznat ćete i naučiti najvažnije faze proizvodnje vina, kaoi tehnologiju proizvodnje vina.
  • Upoznat ćete sve sorte koje se ovdje proizvode.
  • Doživjet ćete ljepote Vinodolske doline i čuti njenu povijest.
  • Uživat ćete u obilasku vinograda.
  • Uz degustaciju vina, domaćini će Vam ponuditi i degustaciju pršuta i sira, uz prethodnu najavu.
  • Proslavite rođendan ili organizirajte prigodnu proslavu uz same vinograde i roštilj na otvorenom!

            

*Slanje upita i narudžba bez provizije direktno ponuđaču!

  • ŽLAHTINA

Tip: suho bijelo vino
Sorta: Žlahtina
Alkohol: 12,0%
Zapremnina: 0,75 L

Opis:
Kvalitetno suho bijelo vino, zlatno žuto zelenkaste boje. Posjeduje posebnu ljupkost i svježinu. Autohtona je sorta hrvatskog primorja,   Njegovana i pažena generacijama vinodolskih vinara, danas je ponos pavlomirskih vinograda.
Ovo vino najbolje ide uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta, pogotovo kamenice, te jela od bijelog mesa.

  • CHARDONNAY

Tip: suho bijelo vino
Sorta: Chardonnay
Alkohol: 12,6% - 14,7%
Zapremnina: 0,75 L

Opis:
Vrhunsko i kvalitetno suho bijelo vino karakterističnog  sortnog okusa, slamnato-žute boje sa zlatnim odsjajem, istaknutih mirisa i arome. Francuska sorta bijelog vina pronašla je svoje prirodno stanište i na bogato osunčanim padinama Vinodola u Pavlomiru.  
Vino sa tako punim tijelom možemo preporučiti uz jela bogatih okusa, morska i nemasna mesna jela (janjetina, patka, perad).

  • PINOT BIJELI

Tip: suho bijelo vino
Sorta: pinot bijeli
Alkohol: 14,7%
Zapremnina: 0,75 l

Opis:
vrhunsko suho mekano vino, slamnato žute boje zelenkastog sjaja, finog mirisa i okusa, sa relativno visokim sadržajem alkohola blagodati mediteranskog sunca i dih mora daju ovom vinu osobite okuse i osebujne mirise.
Pristaje uz jela od bijelog mesa, morske i slatkovodne plemenite ribe te uz fine sireve.

  • MORČIĆ

Tip: suho crno vino
Sorta: Frankovka
Alkohol:
Zapremnina: 0,75 L

Opis:
Frankovka je vrlo ugodno vino koje nesebično vraća upijeno bogatstvo mediteranskog sunca. Ovo vino poziva na užitke svih osjetila. Osobita mirisa i arome, granatno crvene boje, ovo je vino ugodno u svakoj prilici.
Svojim okusom izvrsno zaokružuje jela od tamnog mesa, sitnije divljači, čak i malo pikantnijeg okusa a iznimno je ugodna i uz fine sireve.

  • CABERNET SAUVIGNON

Tip: suho crno vino
Sorta: Cabernet sauvignon
Alkohol: 13,1%
Zapremnina: 0,75 L

Opis:
Kvalitetno vino iznimnog bouquea, intenzivne rubin-crvene boje s prijelazom na ljubičastu, natjerat će vas da ostanete trajno zaljubljeni u opojne darove vinorodne doline Pavlomir. Ima divan i jako izražen sortni miris koji može podsjećati i na crni ribiz.  Po okusu je pun, suh i izuzetno harmoničan, po čemu je i prepozntljiv.
Dobro se prilagođava uz tamna mesa, i jača jela od divljači, gljiva, aromatične sireve.

  • RUŽICA VINODOLA

Tip: suho vino rose
Sorta: Cabernet sauvignon
Alkohol: 13,0%
Zapremnina: 0,75 L

Opis:
Kvalitetno vino rose privlačnog izgleda, vrlo lijepe tamno ružičaste boje i voćnog mirisa. Proizvden od sorte Cabernet sauvignon a ime je dobilo po legendi koja se veže za vinograde Vinodolske doline.
Idealno vino za ljetne mjesece. Složit će se s nizom laganih jela i predjela mediteranske kuhinje poput rižota ili tjestenine sa morskim plodovima.

  • PJENUŠAC 1288

Tip: pjenušavo suho vino
Sorta: chardonnay 80 %, pinot bijeli 10%, žlahtina 10%
Alkohol: 13,1 %
Zapremnina: 0,75

Opis:
Odlikuje se izraženom svježinom, lepršavošću. Slamnato žute je boje.
Poslužuje se kao aperitiv, ali može se nastaviti s njim i uz jela kao što su mlada janjetina ili teletina. Idealan je uz kamenice. Poslužuje se na temperaturi od 6 – 8 ºC.

  • KOMOVICA

Rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze. Sadrži 40,5% alkohola. Bezbojna je, bistra i ugodna mirisa i okusa. Poslužuje se rashlađena na 14 ºC. Pije se kao aperitiv ili digestiv.

  • TRAVARICA

Proizvedena je od vinskog destilata, maceracijom najmanje 12 vrsta Primorskih trava.Sadrži 38,5 % alkohola, poslužuje se rashlađeno.

  • MEDICA

Proizvedena je od vinskog destilata, maceracijom meda. Sadrži 37 % alkohola. Zlatno karamel boje, lagano slatkastog okusa. Poslužuje se rashlađena.

  • SMOKOVAČA

Rakija dobivena maceracijom polusuhih Primorskih smokava u vinskom destilatu. Sadrži 38 % alkohola. Poslužuje se rashlađena.

 

       

*Slanje upita i rezervacija bez provizije direktno ponuđaču!

Promocija pjenušca 1288. Vinarije Pavlomir

22. 01. 2014.
U vinogradima u Pavlomiru održan je blagoslov i promocija Vrhunskog pjenušca 1288. Vinarije Pavlomir, koji je na ocjenjivanju pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo ocijenjen kao vrhunski, i to kao jedini u zadnjih osam godina u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu Pavlomira poklopilo se s 20. godišnjicom od podizanja vinograda u Pavlomiru, podsjetio je direktor Vinarije "Pavlomir" Miroslav Palinkaš.

"Palinkaš je dokazao da u Vinodolu ponovno možemo imati vinograde", poručio je župan Zlatko Komadina čestitajući Vinariji Pavlomir ne samo na uspješnoj godini već na uspješna dva desetljeća. U vinarstvu nema uspjeha preko noći - konstatirao je Palinkaš pozivajući goste u podrum gdje ih je čekala promocija pjenušca 1288 Vinarije Pavlomir. 

Danas vinarija Pavlomir ima 31 hektar vinograda. U zlatno doba, početkom prošlog stoljeća pod vinogradima je u novljanskoj općini bilo 614 hektara, 1925. godine samo 34,5 hektara, a 1947. tek 5,5 hektara. No Pavlomir je ipak nešto pokrenuo. Vinodol je po broju hektara negdje na razini 1925. godine.


 

 
©2018. RURALNA.hr Sva prava pridržana. Hvala na posjeti. Uvjeti korištenja
close
Pošaljite upit ...
Vaša poruka